ФЕСТИВАЛ В ХОЛАНДИЯ 2014

    Танцьорите от „ЧАВДАР” сред фаворитите на Международен фолклорен фестивал в Холандия

     След многобройните срещи на състава с българската публика през изтеклия творчески сезон, танцьорите от „Чавдар” имаха невероятната възможност да демонстрират удивителното си фолклорно изкуство и пред холандската публика в град Одоорн. Фестивалът е международен, с участието на колективи от 16 страни: Аржентина, Армения, България, Коста Рика, Германия, Израел, Италия, Хърватия, Украйна, Парагвай, Полша, Русия, Словения, Испания, Тайван. Домакините се представиха с 5 фолклорни групи.

 „Чавдарци” показаха фолклорните си умения в 8 концерта в рамките на 5-дневния си престой в Холандия. Изпълненията на българските танцьори се очакваха с изключителен интерес. Нашите представители успяха да спечелят заслужените аплодисменти на домакините и гостите на фолклорния празник. ФТС „Чавдар” по мнението на Директора на фестивала и на Кмета на града е сред фаворитите не само на зрителите, но и на организаторите. Специални адмирации пазарджишките артисти получиха и от своите конкуренти и партньори. Блестящите изпълнения заслужено определиха участието в гала-концерта на най-добрите колективи.
     Организацията на форума бе изключително прецизна и добре премислена. Освен в концерти, младежите се състезаваха и в спортни занимателни игри, в които се оказаха отново победители срещу отборите на Аржентина, Словения и Украйна.
    В програмата на участието бяха включени и посещения на национални забележителности на гр.Емен. Останахме изключително впечатлени от старинната архитектура на града, в която са запазени древните модели на бита на холандеца и проекции на съвременни архитектурни решения.
    Холандците се оказаха много гостоприемни, добронамерени и лъчезарни хора, отворени към посланията на българското народно изкуство.
     Финален акцент на фестивала бе голямо дефиле по улиците на гр.Одоорн, съпроводено с пускането на балони с флаговете на всички страни участнички.
На официалната среща с кмета бяхме почерпени с маринована полусурова херинга, която е национален холандски специалитет.

     Върхов момент на пребиваването ни в Холандия бе организираният пикник от приемните ни семейства с всички нас. Получи се една чудесна среща на едно огромно семейство, с което ни беше трудно да се разделим. Удивителен неповторим момент !!!  Дано да имаме и подобни бъдещи срещи на приятелството!!!



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар