Фестивал в гр.Лодз - Полша 2013

Достойно представяне на Фолклорен танцов състав „Чавдар” в град Лодз - Полша


От 5-ти до 15-ти юли 2013 година танцов състав „Чавдар” при Младежки дом - град Пазарджик, осъществи поредната си международна изява като взе участие в 30-ия Юбилеен международен фолклорен фестивал в околията на третия по големина град на Полша – Лодз. Българските танцьори покориха сърцата на полската публика с феерия от цветове и традиционни фолклорни ритми, допълнени със слънчеви усмивки и разбира се, завидно танцувално майсторство. За магията на изживяването безспорно допринесоха и музикантите, които неотлъчно съпровождаха всяко
едно участие.
Програмата на фестивала беше много добре структурирана, като домакините от Полша се погрижиха тя да протече по възможно най-приятния начин. Първите два дни започнаха с по две участия в различни градчета в околностите на Лодз. Хубавото време и уютната обстановка позволиха на публика и танцьори да се отпуснат и насладят пълноценно на изживяването.
       В град Подебице българската група беше удостоена със специална изненада – мил поздрав с българска песен от местни жители, учили като студенти в България.
Следващите няколко дни преминаха в културен и фолклорен обмен между страните участнички във фестивала – Италия, България, Унгария, Грузия, Индия, Украйна, Сърбия и Полша. Домакините представиха два от своите национални танци – полонес и краковяк, които останалите участници трябваше да научат и изпълнят на Гала концерта.
         
Една от вечерите беше посветена и на задължителния кулинарен обмен, където всяка страна трябваше да организира и представи национална маса, отрупана с традиционни ястия и изкусни произведения на местни занаяти. Българският таратор се хареса изключително много, сред кулинарните фаворити попадна нашата каварма, а за ракията – без коментар...
Вечерта завърши с много песни, танци и добро настроение.
       Официалното откриване на Фестивала беше отбелязано на следващия ден с парад по централния площад, приветствия от заместник-кмета на Лодз, както и от други официални лица, допринесли за организирането на високия форум и завърши с концерт в централната част на града, известна с името „Мануфактура”.
       Разбира се, един такъв фестивал не може да мине без културна обиколка на града и неговите исторически забележителности. Организаторите бяха подготвили страхотна изненада – екскурзоводка преводачка от полски на български език, която е завършила българска филология в Полша, преоблечена като Г-жа Шайблер (съпругата на един от най-големите предприемачи в текстилната индустрия). - в тази приятна Вечерта завърши подобаващо – с диско-парти за всички участници.
         Дойде и денят на Гала концерта – усилените репетиции и изключителните емоции завършиха в залата на Музикалния театър на Лодз. Много музика, танци и нестихващи аплодисменти...незабравими изживявания....
       Следващият ден беше отреден за заслужена почивка. Програмата беше волна – едни от участниците избраха да отидат на басейн, други пък на разходка до столицата – Варшава, за да се запознаят с историческите и културните емблеми на древния град.
     Последните два дни бяха отново изпълнени с фолклорни участия в красивите градчета около Лодз. Публиката както винаги беше страхотна. И затова по стара българска традиция представянията на „Чавдар“ завършваха с „хоро на мегдана”, където всички зрители имаха възможност да танцуват някои от най-известните български хора редом с нашите красиви танцьори.
         Като всяко приятно преживяване и това дойде до своя край. Създадоха се нови приятелства. Получиха се покани за гостувания в Украйна, Сърбия и Грузия.
За пореден път с достойното си представяне Танцов състав „Чавдар“ защити името на Младежкия дом Пазарджик, Община Пазарджик и на България чрез универсалния и магичен език на фолклорното танцово изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар