Европейски проект по програма "Еразъм+" посветен на турския чай в гр. Ризе, Турция



    От 23. 10. до 29.10.2013г. в турския град Ризе се проведе проект посветен на турския чай, част от поредицата проекти на фолклорната организация ТУФАК. Фестивалът беше под мотото „Турският чай сближава хора от цял свят”. Главен спонсор на проекта е най-голямата компания за производство на чай в Турция – „Чайkур”, а целта на самия проект е да запознае младите участници с културата на чая - традиционна напитка за Турция.        Страна е в топ 5 на най-холемите производители на чай в света.
    Участници бяха младежи от Полша, Латвия, Румъния, България и Турция. В продължение на седем дни, те работиха в посока сближаването на културните връзки между своите държави и обогатяване на знания си относно чая и неговото приготвяне.
    Младите хора учиха турски танц и песен, които изпълниха пред публиката на гала-концерта последната вечер на проекта. Във вечер на държавите всяка една страна представи типични ястия от своята кухня и традиционни танци.
    Вечерните партита и екскурзиите до различни местности в региона сближиха младежите.
    Лично кметът на Ризе заедно със съпругата си приветства чуждестранните гости на прием в тяхна чест.
    На Деня на Републиката 29.10. – национален празник на Турция, съставите от всички държави изнесоха едночасова програма в центъра на града. Талантливите танцьори от „Чавдар“ плениха сърцата на зрителите. Лично културното аташе на Кралство            Великобритания в Република Турция дойде да изкаже възхищението си от българската група, като заяви, че е останала запленена от хъса и настроението, с което младежите танцуват.
    Проектът вече е в историята. Спомените, новите приятелства и връзки ще останат за цял живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар